Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF), în parteneriat cu ING Bank România și cu sprijinul autorităților locale, anunță încheierea cu succes a Caravanei ROENEF.
Aceasta a vizitat șase orașe din România – Iași, Constanța, Brașov, Oradea, Cluj-Napoca și Timișoara – atrăgând sute de participanți și reunind aproximativ 180 de specialiști din domeniul eficienței energetice. Acest turneu național a avut drept scop promovarea soluțiilor și tehnologiilor care contribuie la creșterea eficienței energetice în clădiri, în beneficiul direct al locuitorilor și mediului înconjurător.
Evenimentele din cadrul caravanei au inclus două componente: expunerea casei demonstrative nZEB în locații centrale, pentru publicul larg, precum și organizarea workshop-urilor Academiei Eficienței Energetice, dedicate specialiștilor. Casa nZEB, amplasată strategic în zone pietonale intens circulate, a atras atenția trecătorilor, interesați să afle mai multe despre soluțiile de eficiență energetică aplicate. Cumulat, sute de persoane au vizitat casa demonstrativă în cele șase orașe, unde au putut discuta cu experți despre tehnologii care reduc consumul energetic și cresc confortul locuințelor. Totodată, aproximativ 30 de specialiști din fiecare oraș au participat la workshop-uri, contribuind la dezbateri constructive și explorând exemple de bune practici.
„Caravana ROENEF a evidențiat nu doar interesul crescut al comunităților pentru soluțiile de eficiență energetică, ci și nevoia de educare și acces la finanțare în acest domeniu. Faptul că am reușit să atragem un număr mare de participanți și să stârnim dezbateri constructive cu specialiști demonstrează că suntem pe drumul cel bun spre un viitor mai sustenabil al României. ROENEF își va continua misiunea de consolidare a unui ecosistem complet de educație și finanțare accesibilă pentru toți cei care își doresc să facă un pas spre eficiența energetică. Le mulțumim tuturor partenerilor pentru implicarea și sprijinul oferit în derularea acestui program, pe care abia așteptăm să-l ducem la nivelul următor”, a declarat Mihai Moia, director executiv ROENEF.
Cum ar vrea românii să crească eficiența energetică în propria locuință
Cele mai apreciate soluții de către public au fost cele care permit izolarea eficientă a clădirilor și reducerea pierderilor energetice, aspecte esențiale pentru români, în contextul creșterii costurilor de întreținere. De asemenea, soluțiile de automatizare și control inteligent al consumului de energie au stârnit un interes deosebit, oferind posibilitatea de a integra eficiența în confortul locuinței.
Una dintre temele principale dezbătute a fost lipsa finanțărilor publice nerambursabile pentru renovările energetice în ultimii ani, ceea ce a crescut interesul pentru soluțiile de finanțare prezentate în cadrul evenimentului.
„Ne bucurăm de interesul crescut pe care proiectul Caravanei Eficienței Energetice l-a generat în cele 6 orașe în care a ajuns. În fiecare dintre acestea, colegii noștri au stat de vorbă cu persoanele interesate de opțiunile pe care le au în a-și finanța eficientizarea energetică a locuinței. Deschiderea lor către noile standarde de construcție sau spre renovări care le pot reduce cheltuielile, dar și impactul asupra mediului, ne-au confirmat faptul că suntem pe drumul cel bun și că au nevoie de un partener de încredere, care să le finanțeze aceste schimbări”, a afirmat Iulia Rusu, Business Strategy Lead la ING Bank România.
În anul următor, asociația își propune să continue pe drumul decarbonizării clădirilor și să combată percepția conform căreia renovările la standarde de înaltă eficiență energetică sunt inaccesibile. În viitor, ROENEF va extinde componenta de educare prin noi proiecte demonstrative, precum și prin dezvoltarea platformei Academiei Eficienței Energetice și a ghișeului unic pentru consultanță energetică. De asemenea, parteneriatul cu ING Bank România va continua pentru a facilita accesul la finanțări avantajoase pentru implementarea soluțiilor de eficiență energetică.
Caravana ROENEF a fost un program sprijinit de ING Bank România ca partener și sponsor principal şi implementat în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României. Proiectul a beneficiat, de asemenea, de susținerea unor parteneri importanți, precum Alukonigstahl, Aluprof Romania, DAIKIN, Danfoss, Knauf Insulation, PERI România, ROCKWOOL, Saint Gobain, Schneider Electric, Signify, Somfy, URSA România, VELUX, Fibran, Equitone, DAKO, Energypro, Glulam, Etanco și AAECR (Asociația Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România) și Asociația Producătorilor și Importatorilor de Vată Minerală din România.